söndag 1 november 2009

Om importerade högtider

Vi i Vasastan.




Det är väldigt roligt att många klagar på Halloweenfirandet i Sverige, med motiveringen att "det är en importerad högtid".


Newsflash: Julen är importerad. Påsken likaså. Till och med vårt omhuldade midsommarfirande har traditioner som vandrat in över gränserna. Och Lucia? Var hon från Örnsköldsvik?

2 kommentarer:

  1. Du har helt rätt, vi borde ta ett steg tillbaka och se över vad som faktiskt är riktigt svenskt från första början. Dock har jag svårt för Halloween just för att det infaller på en helg där vi redan har en högtid, Allahelgona, och att många därför glömmer bort den. Jag förstår att folk kanske inte tycker den helgen är så lajbans om man jämför med att kasta ägg på hus och gröpa ur pumpor. Men att tända ljus och ta en stunds eftertanke till att tänka på dem som inte finns längre är faktiskt lite underskattat. Så tycker jag :) Tjolahopp

    SvaraRadera
  2. Absolut, jag uppskattar också Allhelgonahelgens lite mer andliga fokus, håller med om att allt inte behöver vara bus eller godis. Allhelgonakonserter är ofta vackra och stämmningsfulla.

    SvaraRadera