fredag 27 november 2009
Jag är ny bloggare på mama!
Den här bloggen kommer alltså från och med nu ligga här.
Vi ses på mama!
Karin
torsdag 26 november 2009
Kära läsare...
Två Höjdarmöten till!
onsdag 25 november 2009
Jordlevande varelser, vi hälsar er
tisdag 24 november 2009
Medmänniskor del 2 - my bag
kommer in och tar skåpet bredvid mig. Vilket jag surt noterar. Suck, fatta att det finns massa andra lediga skåp liksom. Fatta att det finns folk som har BRÅTTOM, som INTE HAR TID att vänta på att du ska FLYTTA PÅ dina grejer...
När jag jäktat mig igenom ett träningspass och kastat onda ögat på i princip alla oskyldiga stackare som råkat stå i vägen hinner jag både duscha, byta om och ta på mig ytterkläderna innan jag upptäcker att min handväska är borta. Spårlöst. Panik i magen. Har någon jävel snott den?
Precis när jag håller på att bryta samman kommer min skåpgranne in i omklädningsrummet. "Du letar inte efter en handväska?” frågar hon vänligt. ”Du glömde den i ett skåp. Jag lämnade in den i receptionen.”
Stor tacksamhet och glädje. Och en del skuldkänslor. Man ska tro folk om gott.
Medmänniskor del 1 - big bags
Jag var så nöjd med att "bara" vara på väg hem i sällskap med mitt barn. Nöjd över att alla stadier i livet har sin tid, sitt kapitel.
Känslan höll i sig tills två killar som jag alldeles nyss hade kunnat krama plötsligt ställer sig och pissar på varsin sida av en sån där Big Bag som står utanför mångas portar. Kul att komma ut med familjen på lördagmorgonen och kliva rätt i deras stinkande urin.
Inte vågar jag säga till heller, två fulla snubbar och jag ensam med barnvagn. Min storsinta människokärlek förbyttes i surt muttrande. Idioter. Happ. Så var det med det.
Peter och Isas baby
I övrigt en fantastiskt rolig kväll hos kompisar. Fram för fler vardagskvällsmiddagar! Helgerna är ju helt körda, särskilt nu i slutet på året när folk har tusen saker för sig. God mat, sköna vänner, höga skratt och gott vin värmer hjärtat en vinterkväll. (Och en snäll Alice som sov sött i sin vagn.)
lördag 21 november 2009
Per-Ola Norell, the return
Per, som han kallades för femton år sedan, var en av de svenska studenter som pluggade franska i en liten stad i sydfrankrike något år under tidigt nittiotal. Per var lite av en favorit bland oss studentskor, en helylle-men charmig fotbollskille från Vallentuna som spelade gitarr och var duktig på franska. Han tog med mig på en fotbollsmatch en kväll. Han tog tyvärr även med en annan - fransk - tjej. Jag fattade förstås ingenting av fotbollen. Franska tjejen kommenterade initierat olika spelsekvenser och körde sedan bilen hem. Med Per, till sig.
Ett par år senare råkade jag Per igen på Calle Flygare teaterskola där han gick året över mig. Då hade han långt hår och fårpäls, hette Ola och jobbade extra som diskare på Peppar. Smal. Seriös. Svartklädd. Liksom lite rock'n'roll-meets-konstnär. Borta var chinosen och seglarskorna. Jag var fortfarande en smula rultig efter baguette-, vin- och croissant-dieten i Frankrike, osäker på vad jag gjorde på en flummig teaterskola med generös spritkultur, och kände mig inte det minsta rock'n'roll utan mest deprimerad.
Sen hoppade jag av Calle F, tappade croissantkilona, läste statsvetenskap, spenderade ett decennium i USA och Asien och gifte mig med en amerikan. Kom hem, gick på Handels, skiljde mig, och fick ett fint konsultjobb. Så långt från rock'n'roll man kan komma.
Hade nästan glömt bort Per/Ola och hans spännande imagebyte. Tills en annan gammal studentkompis uppdaterar mig om att Ola, han gick scenskolan och är minsann känd skådespelare i Sverige. Han har gift sig med en annan kreddig skådis och de heter numera Rapace. Vilket betyder "rovfågel" på franska.
Sen dess har jag då och då fått se Ola i kriminalserier på tv eller i skvallerpressen. Och hans fru har fått mycket uppmärksamhet med Milennium-filmerna. De verkar duktiga. Seriösa miner, smala, svartklädda. Och Ola har farit runt i kvällspressen. Alltid i lång fårpäls. Förbannad. Seriös. Svartklädd. Frun ger återkommande intervjusvar som kretsar kring smärta, lidande, djup och äkthet. Angelägen. Seriös. Svartklädd. Blir man impad av dedikationen eller road av pretentionen? Vet inte.
Men jag vet att det enda jag kunde komma på att säga till Ola i fredags förmiddag var dels att jag var svettig samt att han själv "verkar träna mycket". "För det har jag sett på bild."
Det är ju för fan helt idiotiskt sagt. Det låter antingen som kvällstidningsskvaller eller en invit.
Suck. Jag vill vara en sån där härlig, generös person som gratulerar till framgångar och visar empati för motgångar när jag träffar bekanta vars liv blivit offentligt. Jag vill nån gång lyckas säga helt rätt saker. Men icke.
Bättre att bara nicka och gå vidare. Hellre verkar jag bara tråkig än "jag vill så gärna prata med kändisen"-påträngande OCH tråkig.
torsdag 19 november 2009
Torsdagar betyder: Alice, Bonnie...
Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet
onsdag 18 november 2009
Konsten att glädjas över de små steg vi tar
Jag blir så otroligt glad över att se små barn lära sig nya saker. Vilken lycka de utstrålar. När de sätter just den klossen, där. Ena foten framför den andra.
Jag vill att den ska vara för evigt, denna glädje. Tänk om Alice kunde få leva hela sitt liv utan duktig-flicka-prestationsångest.
Att få somna gott om kvällen utan att rada upp vad man gjorde fel och vad man kunde gjort bättre och hur man möjligen kunnat göra bort sig.
Varför gör vi kvinnor såhär mot oss själva?
tisdag 17 november 2009
I fotbollens värld...
Att spelare i Assyriska vittnar om rasistiska tillmälen från motståndarlagets klack under en match förra veckan är jävligt pinsamt. Det är bara en av de idiotier som fotbollsfans av den lägre skolan sysslar med. Och att öppet homosexuella manliga fotbollspelare är lika sällsynta som Göran Perssons hjässhår är ett välkänt, om än beklagligt, faktum.
Men att det är så oerhört tabubelagt att tala om den psykiska press inom proffsfotbollen som bidrar till depressioner är chockerande. Ett exempel är förtigandet av det allt sämre psykiska hälsotillstånd som slutade med den tyske landslagsmålvakten Robert Enkes självmord för en vecka sedan.
Enke var påtänkt som förstemålvakt i VM-laget nästa år. Hans karriär hade pendlat mellan motgångar och framgångar. Som de flesta idrottskarriärer. För tre år sedan dog hans tvååriga dotter i hjärtfel.
Robert Enke spelade som vanligt förra söndagen. Dagen efter självmordet berättade hans fru om de depressioner han hade kämpat mot i hemlighet.
Det krävs acceptans och stöd från omgivningen för att klara av svårigheter och kunna gå vidare. Det fanns ett lag, en ledning, en klubb, ett förbund men ingen hjälpande hand.
Ensam är inte stark. Robert Enke blev 32 år gammal.
måndag 16 november 2009
En klimat-ulv i fårakläder
Lokalen var vackert dekorerad med välmående ekofrukt på fat, och stora gröna kålväxter i krukor. Lite här och där satt tips fasttejpade på väggen. Bland annat på toalettspegeln. Ni vet; använd ekoprodukter, stäng av kranen ordentligt, sopsortera...
söndag 15 november 2009
Språkutveckling
"DÄR."
Samma svar har i ett par veckor ackompanjerats av en tydlig peka-med-hela-handen-gest... mot tomma intet.
Idag hände något.
"Var är pappa?"
Alice tar tag i min hand och klampar på sitt svajiga, men bestämda vis in i vardagsrummet och fram till teven. Klappar med den andra handen mitt på skärmen.
"DÄR."
Nu var han visserligen i Göteborg. Och på teven var en tjej från Bolibompa (till Alice omedelbara besvikelse). Men ändå.
fredag 13 november 2009
Somliga kvinnors sätt att dissa andra
Svåra skor
torsdag 12 november 2009
Det verkade som en bra idé, just då
onsdag 11 november 2009
OÄ för Anders Bagge
tisdag 10 november 2009
Perspektiv, fotbollsälskare!
OK. Vi har en gudabenådad fotbollsspelare i Sverige. Han är stark, gör många mål, utstrålar någon slags bad-guy-charm, och har ett sällsynt men fantastiskt leende.
Men herregud, folkens, skaffa lite perspektiv.
In på gårdagens Fotbollsgala kommer en ny förbundskapten som inte ännu absorberat budordet "Du skola icke tala om Zlatan annat än med vördnad". Vi pratar om den förhärskande värderingen inom svensk fotboll.
Hamrén varken dömer ut eller ens klagar på Zlatan. Han konstaterar bara sakligt att om man ska spela i landslaget måste man ha inspiration och vilja att vara där. Och att alla spelare kanske inte har det. Till exempel Zlatan, som ju har uttryckt viss tvekan.
Och vad händer? För denna demonstration av sunt förnuft och gott ledarskap blir Hamrén fullständigt nedskriven av förtörnade sektmedlemmar i sportpressen.
Nu återstår det att se. Klarar han pressen? Behöver han ett tolvstegsprogram för att kunna stå på egna ben?
May the Force be with you, Hamrén.
måndag 9 november 2009
I New York går man till Duane Reade...
söndag 8 november 2009
Anvisningar till firande av fars dag (1920)
- Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
- Far hälsas om morgonen med sång av barnen.
- Han bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Han hedras med blommor och en liten gåva.
- Honom beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
- Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där mor i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Far, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Fars förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Far sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
- Frånvarande barn hälsa far med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för fars dag.
Jag gillar särskilt det där med "utbedja sig Fars förlåtelse". Och att han ska "beredas frihet" från "allt hushållsarbete" - just detta var säkert oerhört betungande för de flesta män anno 1920.
Karolina Ramqvist skrev i DN idag att "feminismens lön är otack, men också förändring". Och den förändringen ska man vara glad över.
Missförstå mig inte här - jag har alls inget emot Fars, eller Mors, dagar. Och ja, jag förstår att svensk handel är en stor vinnare på presentköperiet. Men ingen blir förbannad på den stora sockerproducent som ligger bakom ärketöntiga Kanelbullens dag. (Som PR-kvinna måste jag erkänna att det var en sjukt smart idé: "Jag vet! Vi instiftar först ett Hembakningsråd...")
Som sagt, inget emot själva konceptet. Jag gillar att uppvakta min pappa på denna dag, ringa och säga något fint eller hänga en liten blomma på dörren. Förra året bjöd jag och brorsan pappa på en dry martini på Gondolen. I år tänkte jag ta honom till Nationalmuseum där de hade gratis inträde för pappor med barn. Men han höll visst på att ta upp båten.
Grejen är, att visst kan jag hålla med de som säger att man ska uppvakta nära och kära pappor/mammor, och säga att man tycker om dem, året om. Men hur ofta gör man det då? Och so what om det gynnar handeln - hur ska vi annars skaka av oss lågkonjunkturen?
I år var första året jag fick fira mitt eget barns far. Mollie (bonusbarn) och Alice fick ge pappa både frukost och varsin present. (Plus den obligatoriska barnteckningen.) Men de slapp utbedja sig förlåtelse. I år.
lördag 7 november 2009
CSI Stockholm
Exhibit C. Fd nyputsad badrumssspegel, nu kraftigt befläckad med tandkrämsstänk SAMT avtryck av hårvax från den misstänktes huvud, troligen uppkommet då han vid tandborstning lutat sig med ena handen på handfatet.
Nej. Om jag ska ta och göra frukost. Sen är det dags att hämta barn hos mormor.
torsdag 5 november 2009
Saker man kan ge sig fan på
tisdag 3 november 2009
We're on to you
...att "ett glas vin" på krogen betyder allt mellan tre dylika och en bricka shots.
...att "cool och trevlig" betyder "het" när det gäller kvinnor.
...att "jag är på väg hem" betyder "jag har just beställt en till öl".
...att "ska vi inte bara vara hemma och mysa" betyder "jag orkar inte träffa dina vänner/släktingar".
...att "du är så bra på att köpa rätt presenter" betyder att ni inte har ork/intresse själva.
Fler förslag?
måndag 2 november 2009
Blomkålschock
Svindyr ekologisk granola (jag äter aldrig yoghurt/fil och flingor)
En förpackning nyponsoppa (Har inte ätit nyponsoppa sen småskolan. Jag trodde förmodligen att jag var vid en vätskekontroll i Mångsbodarna.)
Gigantiskt blomkålshuvud (Min man middagskocken hatar blomkål, vilket gör att den kommer glömmas bort i grönsakslådan och hittas först när den uppnått Nirvana)
Märklig exotisk krydda (att ställas i hyllan bland alla andra oanvända, märkliga kryddor)
söndag 1 november 2009
Om importerade högtider
Det är väldigt roligt att många klagar på Halloweenfirandet i Sverige, med motiveringen att "det är en importerad högtid".
Newsflash: Julen är importerad. Påsken likaså. Till och med vårt omhuldade midsommarfirande har traditioner som vandrat in över gränserna. Och Lucia? Var hon från Örnsköldsvik?
Charlies Angels på Idol
Med undantag för min tid i Hongkong har jag själv aldrig varit en del av ett tajt gäng där alla har en given plats. Jag har nog flyttat lite för mycket för att kunna svetsas ihop med en speciell grupp kvinnliga vänner på det sättet. Ibland kan jag sakna den biten, det här med att vara tärnor till varandra och åka på gemensamma semestrar. Tjejgäng. Grymt koncept.